Avdelingsleder på opplæringskontor

Renate Kalvø Gustad er levende opptatt av livet i havet og vil formidle det til så mange som mulig! Som avdelingsleder på et opplæringskontor jobber hun med å følge opp lærlinger i fiskeri og havbruk.

Renate tok det som nå heter naturbruk Vg1, akvakultur Vg2 og allmennfaglig påbygging ved Averøy vgs og Romsdal vgs. Etterpå tok hun lærlingtida ved Akvariet i Bergen. Så fikk hun tilbud om jobb i Marint Kompetansesenter i Møre og Romsdal.

Selv om det er oppdrett jeg brenner for, kunne jeg ikke si nei til en sånn mulighet, sier Renate entusiastisk. På opplæringskontoret treffer jeg masse folk og får et godt overblikk over næringa.

Lærte mye under lærlingtida

Lærlingtida var veldig artig. Jeg hadde egentlig ikke tenkt på at det gikk an å få læreplass på Akvariet i Bergen, og så viser det seg at jobben er kjempeinteressant. Der lærte jeg om fisk som lever i saltvann og ferskvann i både kalde og varme strøk. Jeg fikk være med på alt, jeg trente og matet pingviner og seler, og fikk til og med flytte krokodiller til et nytt bur!

Det høres kanskje ikke ut som en vanlig jobb innen oppdrett, men Renate lærte mye om vannkvalitet og ulike fiskers krav til omgivelsene. Neppe en dum idé når oppdrettsnæringa jobber med å starte oppdrett av flere arter.

Fagbrevet et springbrett

For meg var fagbrevet et springbrett. Jeg hadde ikke sett for meg at jeg kunne begynne å jobbe for et opplæringskontor. Siden jeg hadde vært med dem på noen utdanningsmesser, dukket tilbudet opp for tre år siden. Jeg angrer ikke et sekund på at jeg sa ja. Folk er åpne og rause med kunnskapen sin, og jeg blir tatt godt i mot.

Opplæringskontoret har ansvar for mer enn 100 lærlinger innen fiskeri og havbruk. Renate reiser rundt og prater med lærlinger og sørger for at de har en god og meningsfull lærlingtid. Hun informerer også klasser om utdanning, lærlingtid og fagbrev. De har mange ledige plasser, med 120 marine bedrifter som tilbyr 100 nye læreplasser hvert år. Her er sjansen god for å finne seg en spennende jobb!

Rådet hennes til deg som lurer på å søke, er å ta steget. – Prøv det! Altfor mange velger feil, derfor bør du gjøre deg kjent med aktuelle yrker så tidlig som mulig. Du kan søke sommerjobber hos bedrifter eller prøve å komme på utplassering eller bedriftsbesøk. På akvakultur hadde jeg en i klassen som kom fra Oslo, og han var kjempefornøyd med valget!

Om du lurer på noe rundt utdanning og lærlingtid, kan du ta kontakt med Renate eller andre på de fiskerifaglige opplæringskontorene rundt om i landet. Hun hjelper ofte ungdomsskoler som ber om å få arbeidsutplassering eller ønsker å gå på bedriftsbesøk.

Oppdrettsnæringa lokker

Det blir tydelig hvor Renates store engasjement kommer fra; fascinasjonen for livet i havet.

Selv om jeg trives i jobben, dras jeg mot havet. På skolen fikk alle i klassen ta dykkersertifikatet. Jeg syns det var fantastisk å dykke! Vi utforska alt mulig, fra nakensnegler i vakre farger til steinbit. Det er helt spesielt å få se noe levende på så nært hold.

Renate synes fiskeri og havbruk er spennende næringer, fordi det finnes spennende jobber og muligheter der hun bor. Det føles meningsfylt å produsere mat som selges til hele verden.

Jeg kommer nok til å finne meg en jobb i oppdrettsnæringa etter hvert. Den frister meg med fine naturopplevelser og utfordringer i massevis. Næringa forandrer seg konstant, og det er spennende å følge med på.

Mulighetene for å bruke fagbrev i akvakultur som startpunkt for å studere andre ting og gå i andre retninger, er mange – 70 % av jordas overflate består jo av vann.