Trainee i Ocean Forest – Mitt yrke

Sunniva Haldorsen (25) har studert kjemi og bioteknologi, og jobber som trainee i Ocean Forest i Lerøy. Her dyrker hun blant annet «tarebabyer» som settes ut i sjøen for å bli bærekraftig mat.

– Jeg har en bachelor i kjemi, og en mastergrad som sivilingeniør i kjemi og bioteknologi fra NMBU. Jeg var ferdig for ett år siden, og var kjempeheldig og fikk jobb i Lerøy med en gang. Stillingen var utlyst sammen med flere andre i Seafood Trainee-ordningen gjennom The Seafood Innovation Cluster.

De plukket meg ut til Ocean Forest i Lerøy, så det var egentlig litt tilfeldig at jeg endte opp her. Jeg er opprinnelig fra Risør, så jeg kom til Os uten å kjenne noen, men jeg angrer ikke på det. Jeg trives kjempegodt, og arbeidsmiljøet er veldig hyggelig.

Hva gjør Ocean Forest?

– Målet er å dyrke mer bærekraftig mat i havet, og er et samarbeid mellom Lerøy og miljøorganisasjonen Bellona. Selskapet satser på integrert havbruk, hvor man dyrker sukkertare og lavtropiske arter i nærheten av oppdrettsanlegg. Taren tar opp næringsstoffer fra anlegg med ørret og laks. Den renser sjøen, i tillegg så vokser taren godt i nærheten, så de fungerer derfor bra sammen. Vi har også en plan om å dyrke blåskjell etter hvert.

Hva er de viktigste arbeidsoppgavene dine?

– Jeg gjør utrolig mye forskjellig. Min jobb er stort sett på stiklingsanlegget, som ligger litt sør for Os. Jeg dyrker blant annet «tarebabyer», som kalles stiklinger, i et anlegg på land. Jeg er derfor med i hele produksjonsprosessen, fra dyrking til sjøutsett og innhøsting fra havet, og passer på at taren trives. Jeg har også vært med i fabrikken på å sortere den etter høstingen. Dette innebærer å plukke bort de som ikke er fine, og småfisk som har blitt med.

Hvilke sjømatprodukter kan lages av tare?

– Markedet har ikke vært så stort i Norge foreløpig, mest fordi det har vært dyrket i småskala. Du trenger så stort volum av sukkertare siden de må tørkes. De inneholder store mengder vann, og derfor forsvinner mye av innholdet i tørkeprosessen. De fleste produktene er derfor foreløpig litt mer eksklusive, for eksempel krydderblandinger som blir solgt til hoteller og restauranter. Men planene er å lage produkter for vanlige matbutikker også etter hvert.

Hvordan får du brukt utdanningen din i jobben?

– Jeg har en veldig relevant utdanningsbakgrunn for jobben min. Mye handler om hygiene og labarbeid, som å planlegge og ta prøver, og sende dem til analyse. Alt må samtidig være rent for å hindre vekst av uønskede alger. Det er ikke så mange her som har kjemibakgrunn, så det var noe av grunnen til at jeg ble ansatt.

Hva er det beste med jobben din?

– Jeg synes arbeidet er veldig interessant. Før jeg begynte her visste jeg ikke at det gikk an å dyrke tare engang. Jeg har fått en «flying start» på arbeidslivet. Det har vært kjempegøy å få være med på å utforme prosjektet, siden jeg har vært med nesten helt fra starten. Jeg er også den ansatte som er mest på stiklingsanlegget.

Det er samtidig veldig variert. Jeg får være med på både den teoretiske og praktiske delen av prosjektet, og det er få dager som er like. En bonus er at du får være med ut på sjøen, både på utsett og innhøsting av tare. Å jobbe med tareproduksjon er veldig fremtidsrettet, siden det er et område i full vekst.

Hva vil du jobbe med når du er ferdig i stillingen?

– Jeg skal fortsette i selskapet en god stund til. Traineestillingen var for et år, men jeg har nå fått tilbud om fast stilling. Jeg tror de fleste traineene gjennom Seafood Innovation Cluster har fått lignende tilbud.

Hva er ditt råd til andre unge som vil inn i sjømatnæringa?

– Jeg kom på en måte inn sidedøren i næringa, for jeg var ikke klar over hvilke muligheter jeg hadde her med min utdanning. Mitt råd er å bare prøve det man synes virker interessant, selv om for eksempel det å flytte langt hjemmefra kan virke skummelt. Det kan likevel bli kjempebra!